Pretraživanje

Treći ciklus stručnih radionica potpore zaposlenim ženama

Treći ciklus stručnih radionica potpore zaposlenim ženama
13.04.2021.
Mentalno zdravlje važna je sastavnica općeg zdravlja, a ne samo odsutnost bolesti! motiv je kojim smo započeli treći ciklus stručnih radionica potpore zaposlenim ženama u prevladavanju poteškoća i snalaženju u svakodnevnim situacijama na poslovima pomoći u kućanstvu u okviru EU projekta „Socijalno se uključi i zaposli- SUZI“.
Mentalno zdravlje prepoznato je kao jedan od javno zdravstvenih globalnih prioriteta 21. stoljeća, a briga i skrb o mentalnom zdravlju dodatno je naglašena uslijed dugotrajnosti epidemije uzrokovane korona virusom.
Prva radionica u okviru trećeg ciklusa održana je u utorak, 13. travnja 2021., u prostorijama Hrvatskog Crvenog Križa – Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, Ilica 223.
 
Uz članove stručnog tima za potporu u sastavu Elza Parlov, mag.soc.rada, Tanja Kuprešak, mag. psihologije i Igor Bičanić, dr. med., te uz nazočnost svih deset zaposlenih žena projektnog partnera, radionicu su pratili voditelj Projekta Andrija Petrović i ostali članovi projektnog tima Grada Zagreba.  
Tema radionice bila je stanje na terenu u prvom kvartalu 2021. godine obzirom na epidemiološku situaciju i porast oboljelih od bolesti COVID-19.
Situacija realne prijetnje zaraze korona virusom, samoizolacija i druge mjere prevencije predstavljaju stres za većinu ljudi. Stres može imati negativne posljedice na tjelesno i mentalno zdravlje, stoga je važno da smo svi upoznati i koristimo postupke koji nas mogu zaštiti od negativnih posljedica stresa. Mnoge osobe u stresu pokazuju poteškoće u funkcionalnom, zdravom nošenju s tjeskobom i nalaze se u riziku nastanka poremećaja mentalnog i/ili tjelesnog zdravlja. Također svojim, stresom izazvanim, rizičnim ponašanjem, mogu ugroziti ne samo sebe nego i druge ljude.
Slijedom toga, na radionici se razgovaralo o dosadašnjem radu zaposlenih žena i njihovom zadovoljstvu zaposlenjem kroz Projekt te o njihovim iskustvima u odnosu s krajnjim korisnicima.
Žene su opisivale pojedinačne slučajeve i situacije u radu s korisnicima koji su specifični i kojima su posvećivale posebnu pozornost.
Sa psihološkog aspekta naglasak je bio na promjenama u ponašanju krajnjih korisnika obzirom na dugotrajnost epidemije, ograničeno kretanje i socijalizaciju te vrstama postupaka koji pomažu u kontroli simptoma tjeskobe i doprinose pozitivnom mentalnom zdravlju i prevenciji bolesti. Razgovor i druženje sa krajnjim korisnicima o svakodnevnim aktualnim temama ponovno je identificiran kao glavna aktivnost koja uvelike pomaže korisnicima da se lakše nose sa teškim okolnostima.
Sa socijalnog aspekta najviše se govorilo o pomoći pri ostvarivanju određenih socijalnih prava krajnjih korisnika, koliko i na koji način zaposlene žene pomognu korisnicima u upoznavanju sa njihovim socijalnim pravima i u njihovoj realizaciji.
Sa medicinskog aspekta govorilo se o nadzoru nad redovitim uzimanjem propisane terapije korisnika i važnosti redovitih kontakata i posjeta liječniku što je također većini otežano uslijed epidemioloških mjera.
Nakon stručnog dijela, voditelj Projekta Andrija Petrović ukratko se dotaknuo operativnih pitanja provedbe aktivnosti Projekta u vidu distribucije zaštitne opreme i higijenskih potrepština koje se redovito naručuju i distribuiraju sukladno iskazanim potrebama projektnih partnera te najavio pripremne radnje za Fazu II provedbe Projekta SUZI.

Aktualno