Pretraživanje

Održane motivacijske radionice za nezaposlene žene

Održane motivacijske radionice za nezaposlene žene
U prostorima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održane motivacijske radionice za kandidatkinje za zapošljavanje kroz projekt SUZI.
Grad Zagreb, nositelj projekta "Socijalno se uključi i zaposli – SUZI", financiranog bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda organizirao je 19.11.2019., u prostorima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje motivacijske radionice za kandidatkinje za zapošljavanje na poslovima pružanja usluga skrbi u kućanstvima za 250 osoba starije životne dobi i drugih osoba u potrebi. Projektom će se omogućiti zapošljavanje 50 žena iz višestruko marginaliziranih skupina te će se osobama u potrebi omogućiti besplatno korištenje usluga gerontodomaćice i njegovateljice, deficitarnih zanimanja na tržištu rada.
Svrha održanih radionica je upoznavanje kandidatkinja zainteresiranih za zapošljavanje s projektom te upoznavanje predstavnika Grada Zagreba i partnera na projektu s kandidatkinjama za zanimanje gerontodomaćice i njegovateljice.
Polaznice radionice pozdravio je uvodnim govorom Andrija Petrović, voditelj projekta koji je istaknuo projekt kao mogućnost za stručno usavršavanje i zapošljavanje te zapošljavanje 50 nezaposlenih žena tijekom 24 mjeseca kod partnerskih organizacija te kao jedan od prvih projekata koji uvodi pilot model "Osobe u potrebi pomažu osobama u potrebi". Na projektu pripadnici jedne socijalno ranjive skupine- žene iz marginaliziranih skupina pomažu socijalno ranjivim skupinama - starijima i osobama u potrebi. Polaznice je, također, pozdravila predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marija Halić navodeći projekt kao vrijednu priliku za stjecanje dodatnih kompetencija na tržištu rada.  Prepoznajući dugoročni značaj i socijalnu ulogu projekta predstojnica je istaknula  da je već sada, u početnoj fazi provedbe projekta pokrenuto ispitivanje mogućnosti za nastavak projektnih aktivnosti po istom modelu i nakon službenog završetka projekta u okviru programiranja drugih mjera za zapošljavanje.
Radionice je vodila stručnjakinja za ljudske potencijale mr. sc. Barbra Kristofich Ambruš, dipl. psiholog.-profesor iz tvrtke Radionica za ljudske potencijale - HRradi, a u njihovoj su provedbi sudjelovali predstavnici Grada Zagreba i partnerskih organizacija:
 HZZ – Regionalni ured Zagreb
Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Hrvatski crveni križ – Gradsko društvo crvenog križa Zagreb
HVIDR-a Grada Zagreba
Unija Roma Hrvatske
Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske
U radionicama su sudjelovaeo 34 polaznice u dvije grupe koje su kroz interaktivne sadržaje raspravljale o izazovima i prednostima zanimanja gerontodomaćice i njegovateljice. U drugom dijelu se deset intervjuera iz pet partnerskih organizacija i Grada Zagreba upoznalo s  motivacijom polaznica za odabir radnog mjesta te njihovim dosadašnjim iskustvima u skrbi za starije i osobe u potrebi.

Aktualno