Pretraživanje

Održana treća stručna radionica potpore zaposlenim ženama

Održana treća stručna radionica potpore zaposlenim ženama
Treća stručna radionica potpore zaposlenim ženama u prevladavanju poteškoća i snalaženju u svakodnevnim situacijama na poslovima pomoći u kućanstvu u okviru EU projekta „Socijalno se uključi i zaposli- SUZI“ održana je u ponedjeljak, 1. lipnja 2020. sa projektnim partnerom Unija Roma Hrvatske u prostorijama Mjesnog odbora Kozari bok.
Na samom početku radionice prisutne je pozdravila Senija Seferović, predsjednica Unije Roma Hrvatske i istaknula važnost provođenja ovog projekta za romsku nacionalnu zajednicu, kao i koristi koje donosi široj društvenoj zajednici.
Ujedno, naglasila je kako je projektni partner Unija Roma Hrvatske sklopila ugovore o radu sa svih deset žena, koliko je inicijalno predviđeno po svakom projektnom partneru, kao i da svaka od zaposlenih žena skrbi o pet krajnjih korisnika. 
Uz članove stručnog tima za potporu u sastavu Elza Parlov, mag.soc.rada, Tanja Kuprešak, mag. psihologije i Igor Bičanić, dr. med, radionicu su pratili i voditelj projekta Andrija Petrović, koordinatorica za zapošljavanje i pružanje usluga krajnjim korisnicima Jelena Svilar, Zorica Šarić i Lana Lisec, članice projektnog tima.
Voditelj projekta Andrija Petrović prisutnim ženama pojasnio je svrhu i cilj radionica nakon čega su zaposlene žene razgovarale sa članovima stručnog tima o svojim iskustvima u dosadašnjem radu.  
Svaka zaposlena žena opisala je svoj radni dan i strukturu potreba krajnjih korisnika o kojima skrbi. Krajnji korisnici većinom su starije i nemoćne osobe kojima je pomoć u kućanstvu prijeko potrebna, a poneki su i osobe s određenim stupnjem invaliditeta, različitim medicinskim anamnezama te samim time i različitim potrebama.
Žene su svoje radne dane uglavnom opisivale navodeći aktivnosti poput čišćenja korisnikova doma, pospremanja stambenog prostora, nabavke namirnica i lijekova. Posebno su naglasile druženje sa krajnjim korisnicima kao bitan element u uspostavi odnosa povjerenja.
Članovi stručnog tima za potporu zaposlenim ženama istaknuli su važnost psihosocijalne podrške u svakodnevnoj komunikaciji na radnom mjestu, ali su ujedno naglasili i važnost zadržavanja profesionalnog odnosa sa jasno definiranim zaduženjima i postavljanju granica u odnosu prema krajnjem korisniku.

Aktualno